BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, April 20, 2011

TIPS jimatkan minyak petrol kenderaan

As a driver. 
I mean pemandu kenderaan okey. 
Bukan untuk orang tetapi untuk diri sendiri. HAHA
Ada beberapa tips untuk di kongsi kan kat dalam blog aku ni.
Sebab nya aku pun memandu kereta jugak. HEHE
Walaupun tak besar kereta ku itu tetapi boleh la di bawa kemana-mana.
Tak kira panas ataupun hujan kereta ku itu lah yang selalu membawa aku kemana-mana sahaja. 



So kat sini aku nak berkongsi la beberapa tips untuk menjimat kan penggunaan minyak petrol.

Tips 1 :- Sentiasa bergerak ke depan
  • Sekiranya anda ingin meletakkan kenderaan di tempat parking, pastikan anda meletakkan kenderaan di dalam keadaan yang tidak memerlukan anda mengundur untuk keluar sebentar lagi. Hal ini memang agak meremehkan.Tetapi hasil daripada kajian pakar menunjukkan anda dapat meningkatkan 25 peratus perjalanan kenderaan sekiranya memastikan kenderaan sentiasa bergerak ke depan. *Tetapi jgn la korang asyik nk drive ke depan jew, di buat nyew kereta tu kena undur korang duk drive ke depan jew. Mau tak xcident nanti. haishhhh~ *
Tips 2 :- Pemanduan yang konsisten
  • Sekiranya anda mengekalkan kelajuan yang konsisten mengikut hadlaju yang telah ditetapkan, anda dapat menambahkan jarak perjalanan antara 12 sehingga ke 55 peratus. *Siyes tak tipu. Aku penah jew buat ape yg d kata kan tu. semua nya betul. Jimat glew minyak. Tapi tade la glew kan. HEHE~ *
Tips 3 :- Matikan enjin
  • Sekiranya anda memberhentikan kenderaan melebihi daripada 10 saat, anda dinasihatkan untuk mematikan enjin. Ini adalah kerana dengan mematikan enjin kenderaan, dapat meningkatkan jarak perjalanan sebanyak 19 peratus. *Ofcoz la kan. Dah mati kan enjin kan, so minyak pon jimat la. Bukan tu jew, malah bateri kereta pun save. Tak gitu. huhuuu *
Tips 4 :- Lebih muatan
  • Untuk setiap 13 kg lebihan muatan yang dibawa oleh kenderaan anda, jarak batu/galon kenderaan anda akan menurun daripada 1/10 sehingga 1/100 peratus. Mungkin kesannya tidaklah terlalu banyak sekiranya jarak perjalanan yang dekat, tetapi untuk perjalanan yang jauh pasti akan menambahkan lagi penggunaan minyak petrol anda. *Memang betul pun. Korang bawak kereta kancil then bawak pulak penuh 1 kancil tu kan. Bila korang nak naik bukit camner. Tentu slow kan. Then nak kena tekan padle minyak tu terlalu kuat so penekanan nyew camner. Korang dapat rase kan tak. ngeeee~ *
Tips 5 :- Elakkan memecut atau memberhentikan kenderaan secara mengejut
  • Memecut atau memberhentikan kenderaan secara mengejut bukanlah satu cara untuk menjimatkan minyak, malah ia adalah pembaziran terhadap penggunaan minyak kenderaan. Cara terbaik adalah dengan memecut atau memberhentikan kenderaan secara perlahan dan berperingkat. *YA. tips ni sungguh berkesan sebenar nyew. Aku penah jew bawak kereta lelaju then tetbe terberhenti secara mengejut kan. Cepat jew anak panah tu turun ke bawah. hurmmmmm~ *
Tips 6 :- Panaskan enjin kereta
  • Sekiranya anda mempunyai beberapa destinasi yang memerlukan anda untuk berhenti, anda dinasihatkan untuk pergi ke destinasi yang paling jauh dahulu. Ketika perjalanan balik barulah anda berhenti di destinasi yang lebih dekat. Ini adalah kerana sekiranya anda mulakan dengan jarak yang tersekat-sekat, kenderaan anda tidak akan mencapai kecekapan yang maksimum. *Ia. Betul tu. Oleh itu panaskan enjin kenderaan sebelum menuju ke destinasi masing-masing ek. Aku sebelum nak pergi memaner jew mesti panas kan enjin kereta dulu. Sebab nya aku akan rase selesa untuk di bawa kemana-mana. wink-wink~ *
Lots of loves,
Ainol Aiza
nota kaki : Memandulah dengan penuh berhati-hati. Ingat lah orang tersayang. Anda mampu mengubah nya. HEHE. (HAHA. Tade kena mengena langsung. So abaikan. HEHE. Yang penting kat sini aku nak bgtau yang aku sayang orang-orang yang aku sayang. terima kasih. )

Tuesday, April 19, 2011

done do MUET♥♥♥

I don't waste much time ruin the past .
I made my decision
and the way to do its the best is ,

Once u make it, u juz dont waver at all .
  U don't think, gosh
What a doctor i would've been
What a tennis player, poker player i couldnt been .

so the test of  the MUET i have done do it juz last week .
yeaahhh peace no war already  .
tats why im busy and no time to update ma blog .
*ngeee~smile*



Lots of loves,
Ainol Aiza

nota kaki : juz thinking bout wat u say before this. and i'll do it.  im never give up okey! juz wait and see. a*i*

Saturday, April 2, 2011

Rindu tapi bangang. A*I* ♥

Aku rindu kau la bongok! Serious rindu wei.
Thanx buat aku macam ni. and last but not least hahaha.
Aku akan ingat kata-kata terakhir kau.
Aku sahut cabaran kau wei. 
Aku dah buat ape yang kau suruh tu.
We juz wait and see okey, darL!!!

Kau kata kau tak sedih.
Tapi aku tau kau tipu kan.Tak pe la.
Even kau nak berahsia daripada aku pon aku tak kesah wei.
Suatu hari nanti aku akan tau jugak. Thanx alots k. F**k u damn!!!

Kau buat aku sakit. Kau tau tak. Kau tak tau kan.
Kau ingat bermain ngan perasaan tu best. Arghhhh bangang la kau.
Nyah kau dari sini. Aku tak perlu kan kau lagi.
Biar jew aku sakit. Biar jew aku sendirian.
Its fine to me babe!!!

Kau pergi la ngan hidup kau tu.
Kau terlalu desperate. Desperate la ngan apa yang kau ingin kan.
Duit bukan boleh bawak masuk ke kubur pon.
(opppsss.. terlepas taip la pulak. dh! malas nak padam. memang benar pon kan! kan! )
Duit tu lagi penting dari aku ni. Okey. Fine!!!

Tak pe la. Kau pergi la ngan kehidupan kau.
Jangan kau sesali suatu hari nanti.
and jangan kau datang kembali ketika saat kau perlu kan aku.
Aku dh buang kau dari mata aku.
Tapi aku tak buang kau dari sudut hati aku lagi. Serious tak tipu. Okey!
May be sebab kau pernah singgah di dalam hati aku.
Hurm tak pe la. Hanya TUHAN sahaja yang tau akan hati and perasaan ni.
Thank you. Love u lots of loves!!!



Lots of Loves,
Ainol Aiza

crdit to : A*I*
nota kaki sambil layan lagu "ungu-percaya padaku". nice. =)

. . .facebook yg gila ♥. . .


Bengong nyew fb. Aku nak upload picca kat atas ni lorh. Asl kau tak bagi aku upload. So sengal. haishhhh. Okey. Tak pe. Tak pe. Aku sabar. hurmmmm (-___-'') bukan rezeki aku la tu. Tak pun sebab pic ni tak "santek" kowt. hurm yew la weiiiii.... shit!!!

Lots of loves,
Ainol Aiza

 nota kaki : sabar itu kan separuh daripada iman. kepale otak lu. ni dah menguji kesabaran aku ni. semlm pon macam tu gak. bongok nyew fb. ish!

Friday, April 1, 2011

selesai sudah.kerja tertangguh.borang-borang.

        Selesai sudah kerja yang telah lama tertangguh. Alhamdulillah. Okey. Cite nya camni. Aku baru jew habis belajar. Takde la baru. Hujung tahun lepas la jugak. Tapi itu kira baru la jugak kan. kan! kan! Hurmm selepas jew habis belajar macam-macam la aku fikir kan. Ye la nak sambung belajar kew or nak kerja kan. Aku tak buat decision lagi and tak tau. So time tu datang pulak mood KEMALASAN kan. (-___-)
        Ha! apa lagi. Duduk rumah, makan, tido, on9 and hangout wit frenz. Boleh d kata kan tiap-tiap minggu la aku keluar. Ipoh tu pun dah bosan tengok muka aku ni agak nya. Agak nyew la kan. haha. Tapi aku tak pernah la bosan untuk buat semua kerja tu. Yew la makan, tido, on9 and hangout wit frenz. Ha! siapa la yang tak suka kan. Semua nya dapat free jew. Makan? Parents aku support. Tido? Tido ofcoz la kat rumah parents kan. ha! free lagi. on9 @ internet @ broadband? Parents jugak yang support. Hangout wit frenz? ha! Nak hangout ofcoz nak use duit jugak kan. Nak isi minyak kereta la, makan, minum, tengok wayang, main bowling and yang paling penting shopping. If ade duit lebih aku akan beli apa jew barang yang aku nak. Contoh nya handbag kew, t-shirt kew and yang selalu aku beli shawl la. Favourite tu membeli benda-benda yang cantik and fesyen terkini ni. hehe. =)
*Owh ok. Aku dah melalut dah tu. macam-macam nak cerita nya kan. haha.*
        Berbalik pada cerita yang "selesai sudah" tu. Citer nya macam ni. Di pendek kan. Aku sudah selesai isi borang-borang yang sepatut nya. Iaitu borang UPU untuk further study and borang untuk kerja SPA Perak and SPA Malaysia. Tak pernah-pernah aku isi borang untuk kerja. Tambah-tambah untuk kerja lagi la aku malas. Bukan malas apa. Cuma malas fikir untuk kerja lagi. Aku nak sambung belajar. Aku nak jugak tunjuk kat parents aku yang aku boleh. Yew la aku jealous tengok kakak aku yang sudah punya MASTER pada umur dia 25. Huuhhh dahsyat kan. Then lepas jew dia habis belajar dia terus dapat jadi lecturer kat UITM. Mana aku tak jealous. Parents aku asyik-asyik jew kakak aku. Dia kan pandai. Aku ni takde la sepandai dia. Aku kena mula dari bawah. Dari bawah babe!!!. Banyak benda yang telah aku harungi and lalui. So aku lalui hidup aku tu dengan penuh sabar and tabah. HANYA TUHAN and AKU jew yang tahu. Huhuuu.
*Okey. Aku melalut lagi. Biasa la. banyak sangat nak d cerita kan kan. ngeee~*



  • 30.03.2011 - Selesai isi borang UPU.
  • 31.03.2011 - Selesai isi borang SPA Perak.
  • 01.04.2011 - Selesai isi borang SPA Malaysia.
        Aku agak hampa jugak sebab aku dah terlepas tarikh untuk apply belajar kat USM. Takde la aku teringin nak masuk situ. Tapi macam nak la. Sebab macam best jew kat situ kan. Malang nya time aku nk isi tu pada tarikh 30.03.2011 aku mendapati tarikh untuk apply sudah tutup iaitu pada 28.03.2011. Hurm agak kecewa la jugak kan. Nak buat camner bukan rezeki aku la tu. Tak pe la. Yang penting aku dah isi borang UPU untuk masuk ke UITM n UM. Aku dari dulu teringin nak belajar kat UITM. Tapi tak dapat kan. Sebab tak apply pun. Haha. Harap-harap dapat la sambung belajar. Tak kesah la kat maner pun. Janji aku nak bawak pulang segulung ijazah(aceceh.. skema la pulak. haha.) and nak tunjuk kan kat parents and kawan-kawan aku.
        Dapat tak dapat tu citer belakang okey. Sebab aku baru nak exam MUET pada bulan 4 ni. Harap-harap semua nya berjalan lancar and aku akan buat yang terbaik walaupun tak prepare apa-apa. haha. Bagus kan aku. Tak pe la. Dalam masa 11 hari ni aku akan guna yang terbaik untuk MUET tu. InsyaAllah. Sebab exam nya pada 12.04.2011 and pada 16.04.2011. Dua hari okey. Best nya la kan. Dah la tak study apa-apa. Untuk pengetahuan semua aku tak pernah study untuk ENGLISH daripada aku tadika sampai la aku DIPLOMA. Serious! Aku tak tipu! Okey! MUET ni aku kena study sebab ramai orang kata exam nya susah. Yew la kowt. Aku pun tak tahu kan. So mulai pada hari ini and saat ini aku akan mula study MUET. InsyaAllah. Tapi bkn sekarang la. Lepas aku bangun tido jap lagi. Aku pun belum tido lagi kan. Jam pun dah menunjuk kan pukul 6.26am.( mak ai. dah lewat ni. tido! tido! huhuuu ). MUET  untuk  penuhi syarat and sambung belajar for DEGREE and yang teratas okey.
        Okey! Yang penting sekarang kerja aku yang tertangguh tu dh selesai. Thanx pada kawan-kawan yang banyak membantu and nasihat. Aku dh mula hidup baru wei. Tiada lagi sifat KEMALASAN dalam diri ni. Agak nyew la. haha. Tak tau kan hari yang mendatang ni camner. haha. =P



Lots of Loves,
Ainol Aiza

credit to : parents, frenz : yam, arif, piah, m*z*e, especially amir and kawan-kawan lain.
nota kaki : huuuhhh banyak gila aku celoteh hari ni. biasa lah dah dapat taip kan. ha! ape lagi taip jew la. bukan susah ape pun. pape pon thanx kepada kengkawan yang banyak bagi dorongan and nasihat. nanti kan episod akan datang. haha. LUB U ALL!!!